Araştırma Soruları

  • Birden fazla sismik döngü için incelenmesi düşünülen KAFZ ve DAFZ üzerindeki depremlerin oluşumunda viskoelastik serbestlenme kaynaklı gerilme değişimlerinin payı nedir?
  • Bu gerilme değişimlerinin farklı döngüler içindeki deprem tekrarlanma davranışı ya da sismik döngüler üzerindeki etkisi nedir? Bu bağlamda KAFZ ile DAFZ’nun gerek kendi segmentleri arasında gerekse birbirleriyle nasıl bir etkileşim içindedir? Acaba, 24 Ocak 2020 Sivrice-Doğanyol depremi gerilme etkileşimleri açısından öngörülebilir miydi?
  • 19. yüzyıldaki deprem etkinliği ile karşılaştırıldığında, 20. yüzyıl içinde DAFZ’nun göreceli olarak sessiz bir dönem geçirmesi hem kendi hem de KAFZ üzerinde meydana gelen depremlerin gerilme alanları ile ne kadar ilişkilidir?
  • KAFZ üzerindeki iyi tanımlanmış sismik boşlukların (Erzincan doğusundaki Yedisu Fay Segmenti ve Doğu Marmara Denizi altındaki fay segmenleri) güncel gerilme resmi nedir? KAFZ ve DAFZ üzerinde bu örneklerle olduğu gibi deprem tehlikesi yüksek fay segmentleri var mıdır?
  • Yaklaşık son 20 yıl içinde yapılan jeolojik, sismotektonik, paleosismolojik, tarihsel sismoloji ve jeodezik çalışmalarla elde edilen bilgilerin yardımıyla elde edilen gerilme değişimlerinin önceki çalışmalarda elde edilmiş gerilme değişim çalışmaları ile ne gibi farkları vardır ve bu türden çalışmaları daha ileriye götürebilmek için öneriler neler olabilir?