Proje Amaç ve Kapsamı

Önerilen proje, deprem riskini azaltma gayesiyle gerilme değişimlerini müteakip depremlerle ilişkilendirmek ve gelecekteki deprem tehlikesini değerlendirmek için Kuzey ve Doğu Anadolu Fay Zonları (KAFZ ve DAFZ) boyunca depremlerin neden olduğu zamana bağlı gerilme değişimlerini hesaplamayı amaçlamaktadır.

Her iki fay zonu için deprem tekrarlama modelleri, yakın zamanda yayınlanan jeolojik, jeodezik, sismotektonik ve özellikle paleosismolojik çalışmalardan elde edilen bilgiler kullanılarak üretilecektir.

Bu bilgilerin ön değerlendirmesi, son bin yıl içinde KAFZ boyunca üç sismik döngünün ve son 500 yıl içinde DAFZ boyunca iki sismik döngünün tanımlanabileceğini göstermiştir.

Tekrarlanma modelleri temel alınarak kosismik kırılmalar, bölgesel yükleme ve kosismik kırılmalara tepki olarak mantodaki viskoelastik serbestlenme kaynaklı Coulomb gerilme değişimleri (ki sırasıyla kosismik veya statik, intersismik ve postsismik gerilme değişimleri olarak adlandırılırlar) hesaplanacaktır.

Sonuç olarak, zamana bağlı gerilme değişimleri bu fay zonları boyunca büyük yıkıcı depremlerin birbirleriyle nasıl etkileştiklerini ve gerilme değişimlerinin gözlemlenen sismik döngüleri nasıl etkilediğini araştırmak için kullanılacaktır. Ayrıca KAFZ ve DAFZ'nun deprem kırılma davranışlarının birbirlerinden etkilenip etkilenmediği de incelenecektir.

Proje çalışma alanları harita üzerinde kırmızı dikdörtgenlerle çevrelenmiş Batı ve Doğu çalışma alanları olarak isimlendirilmişlerdir.